理絲室內設計辦公室|Ris Interior Design Workspace

「理念思緒,細膩如絲」,理絲室內設計新的辦公室是改建屋齡近50多年的傳統台灣街屋,順應原建築屋高的優勢,辦公室的立面空間爭取挑高最大化,大片落地窗使辦公採光充足,目視高度讓窗外城市的綠意恰好觸目,引街景入室,樹梢隨風擺動的韻律豐富工作時日的心靈感動。天花造型承襲了昔日因洩水考量特有的三角形屋頂,新增隔音棉與矽酸鈣板改善隔音狀況、並同時達到隔熱的效果,外層面材用定向纖維板(OSB板)包覆,木屑的紋理呼應落地窗外街景綠意的自然氣息;屋頂的斜度更顯天花OSB板不規則的纖維肌理、呼應有機感的強弱漸變。空間不做綴飾,盡量維持原始建物自有的輪廓。地坪保留大部分47年前原屋的台式花磚,結合新造型的木紋與泯石子地磚維持昔日調性;刷白的牆面不蓄意地裸露砌磚紋理的樸實感,壁面連綿起伏之際保留昔日時光的建物靈魂,型隨機能中呈現新舊融合的均衡,表達對老建物的致敬與感激。

Our new office is a revamp of 47-year-old traditional Taiwanese terraced house. Take the advantage of roof ceiling height, the work place is least constructed to win higher ceiling and save rooms. The wide floor-to-ceiling window not only allows the interior to be airy and light-filled, but also bring city panorama and street greenness into office. Treetops move with the rhythm of the wind, which enrich minds and good for contemplating. The ceiling form inherits the existing triangular roof slopes, adding insulation cotton and calcium silicate boards not only to improve sound insulation, but also to better for heat-cooling and energy-efficient. The outer layer is covered with flakeboard (OSB board), whose textural finishing of wood fibers echoes the organic ambiences. Minimalist approaches to interior construction; to keep the building importance intact as much as possible. Authentic Taiwanese tile flooring is mostly preserved, and partially mix hexagon terrazzo with wood tiles, to give complementary touches. Unintentionally expose the brickwork texture at whitewashed walls, where the craftsmanship and cultural essence exist, to express respects and gratitude to the historic importance of this building, culminating with a well balance between ‘form follows function’ rules and contemporary fusion.