框.無框|Cubic Cave

住宅案 台中市北區

遠離都市叢林的喧囂與繁複,以不變動的現有格局視為初始的模型,運用極簡、最為乾淨的框架,完成光影虛態下空間構築的實貌。矩形的鐵件框架自入口處包覆至電視牆,使得公共視覺主體更為寬闊;不修飾結構上原有的樑與柱,藉其裸露放大空間立體透視感。裸色與灰墨色系,自然的基調貫穿,即便是暗色系的空間仍是意識中熟悉的居住溫度。粉光手揉感的櫃體門片,與客廳天然岩石牆的粗曠質感並列,現代手法與自然材質共存,其異同鮮明而不違和、剛烈中不失蘊藉,將所有材質框架於架框之中,若無框之界。

A restful man cave detaches from the hustle-bustle concrete jungle, a primeval model which is modernized by minimalist means and suffused with deep color scheme of forest and concepts of nature wilderness. Existing beams and columns without intentionally enveloping accentuate the cubic perspective of space magnification. Shelving and cabinets are methodically installed with plaster effects, whereas the living room TV wall accentuates the nature innate of coarse-textured rock stacks, sustaining sensationally intriguing contrast between modernity and natural landscape. While sunlight goes through dark wenge blinds, permeating lambent ambience, poised yet virile and inviting.